Selecteer een pagina

Wanddecoratie kan het verschil maken tussen een huis en een thuis. Het geeft karakter en persoonlijkheid aan je leefruimte en zegt iets over wie je bent. Maar niet elke poging om een muur aan te kleden is succesvol. Soms resulteert een goedbedoelde decoratie in een chaotisch of onaf geheel. Om je te helpen de meest voorkomende valkuilen te vermijden en je muren op een stijlvolle en doordachte manier aan te kleden, delen we in deze blog de belangrijkste do’s en dont’s. Of je nu een beginnende decorateur bent of al wat ervaring hebt, deze tips zullen je helpen om je ruimte te transformeren in een plek die echt aanvoelt als jouw eigen.

De do’s van wanddecoratie

  1. De juiste plaatsing

De plaatsing van je wanddecoratie is belangrijk voor het creëren van de juiste sfeer in een ruimte. Hang kunstwerken altijd op ooghoogte; een veelgemaakte fout is het te hoog ophangen van schilderijen en foto’s. Een goede vuistregel is om het midden van het kunstwerk op ongeveer 145 cm van de vloer te positioneren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte rondom het kunstwerk. Zorg voor voldoende ‘ademruimte’, zodat de decoratie niet wordt overweldigd door meubilair of andere kunstwerken. Bij verschillende fotolijst maten is het ook belangrijk om het niet te dicht bij elkaar te hangen.

  1. De juiste keuze

Kies wanddecoraties die de stijl en het kleurenpalet van je kamer complementeren. Een goed gekozen kunstwerk kan dienen als een centraal punt en de kleuren van de ruimte samenbrengen. Experimenteer met thema’s en stijlen die jou persoonlijk aanspreken, maar zorg er tegelijkertijd voor dat ze harmoniëren met de algemene inrichting van je huis.

  1. Integratie met interieur

Je wanddecoratie moet niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook echt een deel uitmaken van je interieur. Als je bijvoorbeeld een minimalistisch interieur hebt, kies dan voor kunstwerken met eenvoudige lijnen en beperkte kleuren. In een eclectisch ingerichte ruimte kun je juist kiezen voor gewaagdere stukken die een opvallend visueel statement maken.

De dont’s van wanddecoratie

  1. Overbelasting vermijden

Een veelvoorkomende valkuil in wanddecoratie is overbelasting. Het kan verleidelijk zijn om elke vrije muur te vullen, maar te veel elementen kunnen een ruimte chaotisch en ongeorganiseerd laten voelen. Focus op kwaliteit boven kwantiteit. Een paar goed gekozen stukken die echt resoneren met de ruimte en jouw persoonlijke stijl zijn veel effectiever dan een muur vol willekeurige decoraties.

  1. Vermijden van verkeerde materialen

Niet alle materialen zijn geschikt voor elke ruimte. Zo zijn delicate stoffen of papieren kunstwerken misschien niet de beste keuze voor ruimtes met veel vocht of direct zonlicht. Kies materialen die passen bij de omstandigheden van de kamer. Denk bijvoorbeeld aan metaal of glas in een vochtige ruimte zoals een badkamer, of UV-beschermd glas voor kunstwerken die in zonlicht hangen.

3. Verkeerd geïnstalleerd

Een goede installatie is essentieel voor de veiligheid en het uiterlijk van je wanddecoratie. Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen voor het type muur en het gewicht van het kunstwerk. Zorg ervoor dat alles stevig en waterpas hangt. Vermijd het gebruik van provisorische oplossingen zoals dubbelzijdig tape of nietjes, die schade aan je muren en kunst kunnen veroorzaken.

Extra tips en trucs

Creativiteit en personalisatie staan centraal bij het kiezen van de perfecte wanddecoratie. Hier zijn enkele creatieve ideeën en doe-het-zelf-opties die je kunt overwegen om je ruimte uniek te maken:

  • Gebruik van onconventionele items als kunst: Denk aan vintage voorwerpen, antieke gereedschappen, of zelfs oude boeken die als muurdecor kunnen dienen. Deze items voegen een verhaal en diepte toe aan je interieur.
  • DIY kunstprojecten: Creëer je eigen kunstwerken. Dit kan variëren van eenvoudige canvasschilderijen tot complexere composities met gemengde media. DIY-projecten geven niet alleen een persoonlijke touch, maar kunnen ook een leuke activiteit zijn om met het gezin te doen.
  • Wissellijsten voor flexibele decoratie: Gebruik wissellijsten om je decoratie regelmatig te veranderen. Dit is ideaal voor mensen die graag hun interieur afstemmen op het seizoen of gewoon af en toe een nieuwe look willen.
  • Galerijmuren: Combineer verschillende soorten kunstwerken zoals foto’s, schilderijen en prints om een boeiende galerijmuur te creëren. Zorg voor een evenwichtige uitstraling door frames van verschillende grootte en stijl te mixen, maar wel binnen een samenhangend kleurenpalet.